1. Hírek
  2. Ewan McGregor útja a Bogártól az ID.7 modellig
2024.01.30.
Újdonság a Volkswagentől

Ewan McGregor útja a Bogártól az ID.7 modellig

A Volkswagen új szintre emeli az elektromos autózás fogalmát az ID.7 modellel, amelyhez most stílusos és humoros reklámfilm készült. Egy szimpatikus gentleman gyermeki boldogsággal mosolyog a bajsza alatt, miközben az ID.7-et vezetve a békésen legelésző teheneket kerülgeti. Ki ez az ellenállhatatlan mosolyú kalandor, és miért éppen ő ül a volán mögött? Főszereplőnk a nemzetközileg elismert skót származású színész, Ewan McGregor, aki ezer szállal kötődik a Volkswagenhez, ezért is választották őt a nagy múltú márka nagykövetének.

Volkswagen

Nem csoda, hogy Ewan ilyen őszinte örömmel vezeti a Volkswagen legújabb fejlesztését - az ID.7 kívül-belül lenyűgöző látványt nyújt. Az elegáns formavilágú szedán védjegyei az aerodinamikai szempontok szerint kialakított orr és a hátrafelé húzódó tetőrész, így kisebb fogyasztás mellett még komolyabb teljesítményre képes. Méghozzá a lehető legnagyobb szabadsággal! Hatótávolsága ugyanis az akkumulátorkapacitás függvényében akár 700 km is lehet, tisztán elektromosan. És akkor még nem is említettük a gyors töltési képességet, a tágas belső teret, illetve az intuitív kezelhetőséget. Ennek a kombinációnak nemcsak Ewan, de még az út mentén legelésző tehenek sem tudnak ellenállni... 

McGregor nem most vált a márka rajongójává, hanem már gyerekként beleszeretett a Volkswagenbe. Ma minden bizonnyal nem lenne ugyanaz a hollywoodi sztár, ha fiatalkorában nem keresztezi az életét egy bizonyos modell. Ha nem így lett volna, akkor az olyan legendás karakterek, mint a Star Wars-univerzum Obi Wan Kenobija, a Trainspotting Rentonja vagy Christiana Moulin Rouge-ból más színészeket tettek volna világhírűvé. Ewan útja azonban - igaz, egy kiskerülővel - az álomautótól az álomkarrierig vezetett. A színészet iránt érzett szeretetet megelőzte benne az autók iránti szenvedély.

És hogy honnan ered ez a határtalan lelkesedés? Valószínűleg apai nagyapjától. Ő mindig szívesen szerelgette régi autóit és motorjait a garázsában. Vajon a benzin és motorolaj szaga vonzotta a kis Ewant? Vagy a kíváncsi pillantások a félig nyitott garázsra, amibe nem léphetett be? Ezt sajnos nem tudjuk, még túl kicsi volt ahhoz, hogy ma emlékezzen rá. De amit biztosan tud: már kölyökként megvoltak az első élményei a Volkswagennel.

Image

A 1970-es években a családnak volt egy Volkswagen Bogara. Ezzel tettek hosszú nyaralásokat Skóciából Franciaországba, Bretagne-ba. Este a szülők Ewant és bátyját, Colint pizsamában a hátsó ülésre ültették, ők pedig egész éjszaka vezettek, amíg a fiúk aludtak. Másnap a gyerekek már a tenger illatára ébredhettek, mielőtt komppal átkeltek volna a La Manche csatornán. És bár klíma nélkül izzasztó lehetett a perzselő nyári meleg a Bogárban az utolsó szakaszokon, ez semmit sem számított, hiszen minden megtett kilométerrel nőtt Ewan izgalma, hogy hamarosan megérkeznek a strandra.

"Azt hiszem, ebben az időszakban kezdődött az igazi szerelmem ezzel az autóval” - mondja a filmsztár.

14 évesen Ewan hétvégenként mosogatófiúként dolgozott a skót crieffi Murraypark Hotelben, és minden eltörölt tányérral közelebb került álomautójához. Két év alatt ötszáz fontot spórolt össze. Apjával együtt böngészték az újsághirdetéseket, és már 16 éves volt, mire rálelt köztük első autójára: egy zöld Bogárra - egy ugyanolyan modellre, amibe a családi utazások során beleszeretett.

"Valószínűleg a spórolt pénzemből bármilyen más autót is vehettem volna, de végül a Bogárra esett a választásom, és ez a döntés teljesen megváltoztatta az életemet" - meséli a ma 52 éves színész. Végre a saját autója volánja mögött ülhetett és a függetlenség érzése fantasztikus volt - csak be kellett pakolni, és máris maga mögött hagyhatta a világot, előtte pedig a határtalan szabadság.

Image
Image

A vezetőülés Ewan számára a mai napig az egyik legjobb hely. Ezért is volt nagyon fájdalmas az elválás szeretett Bogarától. Az iskola után Ewan a Perth Theatre-ban kezdett dolgozni színpadi munkásként - itt jött rá, mennyire vonzza a színészet, és mindenáron meg akarta tanulni a szakmát. A tehetsége megvolt hozzá, elegendő pénze viszont nem, ezért Ewan fájó szívvel, de eladta első autóját, hogy abból finanszírozza a színésziskolát. Az álomautójával együtt így feláldozta szabadságát és függetlenségét is, hogy megvalósíthassa az álmát, és színész legyen.
Ez persze utólag nagyszerű döntésnek bizonyult. Ewan 1996-ban, a Trainspotting című kultfilmben nyújtott zseniális alakításával egy csapásra filmsztár lett. És ehhez a Bogara nyitotta meg számára az utat. Ezért is akarta később annyira újra megvásárolni régi kedvencét, de mindhiába: "Kerestem a Bogaramat, de sajnos nem találtam meg, csak annyit sikerült kiderítenem, hogy utoljára az 1990-es évek elején volt forgalomban. Utána egyszerűen eltűnt."

Ewan azóta is szenvedélyesen gyűjti a Volkswagen-klasszikusokat - a Bogártól a kultikus Bulliig. Ma már 30 járművet birtokol, köztük három Bogarat és egy 1960-as T1-es klasszikust. De van egy bal kormányos, 1958-as Volkswagen Transportere is, amit az egyik barátja az eredeti fényezéssel azonosra restaurált neki. Emellett két 1967-es Volkswagen Westfalia kempingbusz is áll a garázsában, amikkel csodálatos kirándulásokra viszi a gyermekeit. Amikor visszagondol ezekre az utazásokra, a magát lelkes Bulli-rajongónak valló színész mindig elérzékenyül. A természet közelsége, zene a tábortűz mellett, álmodozás a csillagos ég alatt: "A kempingezés mindig hatalmas örömöt és rengeteg mókát jelent - főleg a gyerekeknek. Teadélutánokat tartottak a buszon. Ezek a legszebb emlékeim."

A Bullik és a Bogarak azért is olyan népszerűek, mert valami különleges vidámságot sugároznak: "Amikor vezetsz, az emberek mosolyognak rád, és integetnek neked. Ezek az osztott ablakokkal rendelkező, korabeli kétszínű fényezéssel rendelkező régi buszok igazi ikonok az autók között. Amerikában, különösen Kaliforniában kifejezetten sokat látni belőlük az utakon" - meséli Ewan.

Image

Amikor a színész új autót vásárol, mindig elad egy másikat, "hogy ne essek túlzásba" - teszi hozzá. Van azonban néhány autója, amiket soha nem adna el. Ilyen például az egyik kedvence, egy 1954-es kék Bogár, ovális hátsó ablakkal. Ezt az eredetileg belső égésű motorral felszerelt autót egy kifejezetten autók elektromossá alakítására szakosodott san diegoi céggel alakíttatta át. "Úgy gondoltam, hogy ha elektromosan működne, talán többször használnám. És így is lett, Los Angelesben állandóan ezzel furikázok - magyarázza Ewan. - Így most már az utazások során az utasaim mondandóját is hallom, korábban - a régi meghajtással - túl hangos volt a belső tér. "Ez is bizonyítja, hogy Ewan számára a klasszikus formák és a modern meghajtások milyen jól összeillenek, illeszkednek az életstílusához.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.