Juvenal Hírek

Álmai autóját keresi? Akkor jó helyen jár a Volkswagennél. Válasszon azonnal elvihető, új autóink közül vagy állítsa össze a kívánt modellt elképzelései szerint.

  1. Hírek
  2. 96 újrafelhasznált MEB-cellamodul – Mega-töltéstárolóval kombinálja a gyorstöltőparkot a Volkswagen Sachsen
2022.08.12.
Újdonság a Volkswagentől

96 újrafelhasznált MEB-cellamodul – Mega-töltéstárolóval kombinálja a gyorstöltőparkot a Volkswagen Sachsen

Zwickaui járműgyárában a Volkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-parkját, amely úgynevezett Energiatároló konténerből (Power Storage Container; PSC) nyeri energiája nagy részét. A PSC technikája egyfajta óriási töltéstároló rendszerként szolgál, amelyet 570 kWh együttes nettó energiatároló képességgel összesen 96 cellamodul alkot. Nagy előnye, hogy segítségével még alacsony helyi hálózati teljesítményszint mellett is szinte bárhol kiépíthető a gyorstöltő-infrastruktúra, így például a lakónegyedek jelenthetik egyik lehetséges alkalmazási területét. A megoldás mindemellett hosszú távon fenntartható, a PSC rendszerébe épített cellamodulok ugyanis eredetileg az ID.3 és ID.4 előszériás példányainak akkumulátoraiként szolgáltak, most pedig második életciklusuk veheti kezdetét. Kísérleti projektjével a járműgyártáson túli szakértelméről is tanúságot tehet a Volkswagen Sachsen, amely immár összesen hat tisztán elektromos modellt állít elő. Két további közép-németországi vállalat, az AW Automotive és az Automotive Research is részt vett a projekt megvalósításában.

Volkswagen

Amint Karen Kutzner, a Volkswagen Sachsen pénzügyi és kontrolling-igazgatója kiemelte: "Az akkumulátorok újbóli felhasználása a jövő egyik fontos témája, amely szorosan kapcsolódik az elektromos mobilitás széleskörű elterjedéséhez. Az Energiatároló konténer (Power Storage Container; PSC) formájában a Volkswagen Sachsen praktikus, költséghatékony és hasznos alkalmazást mutat be a használt cellamodulok új életre keltésére. Ez az autóipari töltéstároló (Powerbank) minden olyan helyszínen jól használható, ahol alacsony rendelkezésre álló hálózati teljesítményszint mellett merül fel a nagyteljesítményű töltő-infrastruktúra igénye. Az ilyen innovatív ötletek új lendületet adhatnak a gyorstöltő-infrastruktúra nagyjelentőségű fejlesztésének."

Nagyméretű akkumulátor tároló-rendszerként a PSC költséghatékony alternatívát kínál a transzformátorállomásokkal szemben, anélkül biztosítva rövid időn belül nagymennyiségű energiát, hogy az átlagosnál jobban terhelné a helyi elektromos hálózatot. További előnye, hogy az energia ilyen jellegű ideiglenes tárolásával megelőzhetők azok a magas alapköltségek, amelyek készenléti üzemmódban (Standby) akkor is felmerülnének, amikor éppen nem töltenek járművet. Ezen autóipari töltéstároló (Powerbank) megoldással így például olyan lakónegyedekben is létesíthető gyorstöltő (HPC) infrastruktúra, ahol az alacsony hálózati feszültség eddig legfeljebb 11 kW teljesítményű váltakozóáramú (AC) töltést tett lehetővé. A nagyteljesítményű töltőkkel (High-Power-Charger; HPC) felszerelt gyorstöltő-parkokba általában erős középfeszültségű hálózatra csatlakozó transzformátorállomásokat telepítenek, amelyek a nap 24 órájában üzemelnek, létesítésük pedig jelentős beruházást igényel - miközben átlagosan csupán néhány órát töltenek naponta.

A zwickaui üzem nyugati kapujánál telepített töltőpark négy, egyenként 150 kW teljesítményű töltőállomásból áll, amelyek igény szerint 75 kilowattra oszthatók tovább, így akár nyolc jármű is tölthető egyidejűleg. Az elektromos áramot többek között a szomszédos napelem-rendszerből nyerik. Mivel a Volkswagen Sachsen már 2017 óta zöldáramot használ, minden járművet száz százalékban megújuló forrásból származó energiával tölthetnek. Az év végére várhatóan már összesen három gyorstöltő park üzemel a gyár területén.

Az Audi elsőként Németországban
Energiatároló konténerével (Power Storage Container; PSC) a Volkswagen Sachsen olyan megoldást használ, amelyet a nürnbergi Audi charging hub formájában az Audi már sikeresen alkalmaz városi területen. A konténeregységek az Audi már szétszerelt tesztjárműveiből származó, használt lítiumion-akkumulátorokból épülnek fel, amelyek itt egyenáramú (DC) köztes tárolóként (puffer) szolgálnak.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.