1. Hírek
  2. Új akkumulátor-laboratóriumok – Újabb lépést tesz saját akkumulátorcelláinak fejlesztése és gyártása felé a Volkswagen
2021.09.20.
Újdonság a Volkswagenről

Új akkumulátor-laboratóriumok – Újabb lépést tesz saját akkumulátorcelláinak fejlesztése és gyártása felé a Volkswagen

Európa egyik legkorszerűbb akkumulátorcella-kutatási és -fejlesztési laboratóriumát nyitotta meg szeptember 13-án Salzgitterben a Volkswagen Group Components. A vállalat ezzel tovább bővíti akkumulátortechnológiai szakértelmét és újabb lépést tesz az elektromos mobilitás céljait szolgáló, saját akkumulátorcelláinak fejlesztése és gyártása felé. A Volkswagen egységesített akkumulátorcellája a tervek szerint 2025-től Salzgitterben kerülhet le a gyártósorról. A jövőben összesen négy laboratóriumban mintegy 250 szakértő folytat kutatásokat az akkumulátorcellák fejlesztésének, elemzésének és tesztelésének szakterületein. A Volkswagen mintegy 70 millió eurót invesztál a szükséges eszközökbe és berendezésekbe.

Volkswagen

"Az új, legkorszerűbb laboratóriumokkal fejlesztési, folyamat- és gyártási szakértelmünket bővítjük az akkumulátorcella, vagyis elektromos járművek 'szívének' szakterületén. A Volkswagen salzgitteri termelési helyszíne jól mutatja, hogyan alakítható át sikeresen a német autóipar a hagyományos hajtásrendszerekről az elektromos mobilitásra. Élvonalbeli kutatást telepítünk ide, s az iparág úttörőjeként már a holnap munkahelyeit teremtjük meg" - hangsúlyozta Thomas Schmall, a Volkswagen AG igazgatótanácsának a technika területéért felelős tagja, egyben a Volkswagen Group Components igazgatótanácsának elnöke. Utóbbi vállalat az egyes márkákon átívelően felel a konszernen belül az Akkumulátor- és Töltéstechnikai Ütemterv (Battery and Charging Technology Roadmap) végrehajtásáért, amelyet a 2021 márciusában rendezett "Power Day" alkalmával mutattak be. Az akkumulátorok és a töltés jövőbemutató technikái a vállalatcsoport NEW AUTO stratégiájának kulcsfontosságú területeiként kerültek júliusban ismét az érdeklődés középpontjába.

"A laboratóriumok megnyitásával elérkeztünk a következő stratégiai mérföldkőhöz, s mostantól minden erőnkkel saját akkumulátorcella-gyártásunk előkészületein dolgozunk" - emelte ki Thomas Schmall. Az új egységesített akkumulátorcella a tervek szerint 2025-től készülhet majd a salzgitteri gigaüzem gyártósorán a járművek piaci volumenszegmense számára. 2030-ra a Volkswagen Csoport összesen 240 GWh kapacitással már hat akkumulátorcella-gyárat tervez partnereivel közösen működtetni Európában. Salzgitterben 40 GWh éves kapacitással készülhetnek a jövőben cellák. Az új egységesített akkumulátorcellával különböző szinergialehetőséget is ki kívánnak használni, akár 50 százalékkal mérsékelve az akkumulátorköltségeket.

Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke így fogalmazott: "Ha jelenleg valamely termelési helyszínen különösen is jól megfigyelhető, mit jelent az 'autóipar átalakulása', az Salzgitter. Évtizedeken át autók millióit látta el a Volkswagen az itt készült motorokkal, a mind széleskörűbb elektromossá alakítás következtében azonban már következetesen zajlik e helyszín fokozatos átállása az akkumulátorcellák jövőközpontú és előremutató gyártására. A jövő autóiparának szíve immár elektromos - és Alsó -Szászországban dobog."

A teljes vállalatcsoportra kiterjedően a salzgitteri kompetenciaközpont felel az elektromos autók akkumulátorcelláinak anyagvizsgálataiért, jóváhagyási vizsgálataiért, minőségbiztosításért és sorozatgyártás-ellenőrzéséért. Jelenleg a salzgitteri Akkumulátorcella Center of Excellence (CoE) mintegy 500 munkatársa közül mintegy 160 dolgozik a cellafejlesztésben. 2022 végére a tervek szerint már több mint ezer főre bővül a CoE kollektívája, akik közül nagyjából 250 szakértő foglalkozik majd a megfelelő cellaalapanyagok és -formátumok kutatásával, elemzésével és fejlesztésével.

Az új laboratóriumok - kezdetben 2500 négyzetméter alapterületen - akár 200 különböző elemzőeljárással, valamint új módszerek kifejlesztésével tesznek lehetővé széleskörű akkumulátorcella-vizsgálati programokat. "A jövőben egyaránt születnek Salzgitterben fejlesztések a ma és a holnap akkumulátorcellái számára" - magyarázta Frank Blome, az akkumulátorcella és akkumulátorrendszer üzletág vezetője. "Korszerű felszerelésükkel az új laboratóriumok Európa legmodernebb létesítményei közé tartoznak az akkumulátorcellák kutatásának szakterületén."

Az akkumulátorcellákat itt a legkorszerűbb technikák alkalmazásával vizsgálják részletesen, például a világ kevés pásztázó elektronmikroszkópjainak egyike is rendelkezésre áll Salzgitterben a lítium kimutatására. A további berendezések között szerepel egy magas fokon automatizált vizsgálóállomás is, amellyel a gyors feltöltések és kisütések során tesztelhető a cellák teljesítőképessége és öregedési folyamata. Az eljárásban egyebek mellett olyan cellák is szerepelnek, amelyek mindössze 12 perc alatt 5-ről 80 százalékig is feltölthetők.

A gyártási, elemzési és vizsgálati adatok intelligens összevezetésének köszönhetően a fejlesztési folyamatok különösen hatékonyan működhetnek. A tökéletes együttműködés érdekében a laboratóriumokat négy területre osztották fel:

Az akkumulátorcella-fejlesztő laboratóriumban az új anyagok alkalmasságát értékelik, valamint az alkalmazott vegyi és elektróda-anyagokat, illetve a különböző folyamatokat fejlesztik. Az ígéretes újdonságok közvetlenül a szomszédos kísérleti gyártósorra kerülnek, ahol kis sorozatban el is készülhetnek.

Az analitikai laboratóriumban a kutatók vetélytárs-elemzéseket és minőségbiztosítási feladatokat végeznek.

A környezetvédelmi és biztonsági laboratóriumban hat speciális kamrában tartóssági vizsgálatnak vetik alá az akkumulátorcellákat, például elektromos, termikus és mechanikai terhelésnek téve ki őket. Itt új vizsgálati módszereket is kutatnak.

Az elektromos vizsgálóállomáson mindenfajta formátumú és teljesítménykategóriájú, laboratóriumi, illetve sorozatgyártású cellát mérnek, valamint tesztelnek teljesítményére, öregedési folyamatainak jeleire és hosszú távú tartósságára.

"Itt fejlesztik a Volkswagen Csoport egyik legfontosabb jövőbeni technológiáját. A Akkumulátorcella Center of Excellence (CoE) teljes tevékenysége azt szolgálja, hogy a vállalatcsoport minden márkája ügyfeleinek a lehető legnagyobb hatótáv és töltőteljesítmény, illetve legmagasabb fokú hosszú távú fenntarthatóság és biztonság jellemezte elektromos modellek állhassanak rendelkezésükre" - fejtette ki Frank Blome.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.