1. Hírek
  2. Volkswagen Kék Innovációs Különdíjat kapott Karikó Katalin
2021.07.07.
Újdonság a Volkswagenről

Volkswagen Kék Innovációs Különdíjat kapott Karikó Katalin

Idén is sor került a Volkswagen és a Menedzserek Országos Szövetsége által alapított Kék Innovációs Különdíj nyertesének kihirdetésére. Ezúttal olyan vezető érdemelte ki a díjat, akire nem csak a Volkswagen, de az egész ország is büszke lehet: Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke kapott különdíjat július harmadikán, a Szövetség által szervezett ünnepségen.

Volkswagen

Karikó Katalin a koronavírus elleni vakcina fejlesztésében éllovas hírvivő RNS kutató a BioNTech alelnökeként aktívan hozzájárult ahhoz, hogy minél hamarabb visszaállhasson életünk a megszokott kerékvágásba. A Volkswagen és a Menedzserek Országos Szövetsége e fáradhatatlan munka jutalmazásául ítélte Karikó Katalinnak a Kék Innovációs Különdíjat. A díjat Papp Zoltán, a Volkswagen márkaigazgatója adta át.

Karikó Katalin - a BioNTech alelnöke

1973 és 78 között a szegedi, akkori nevén József Attila Tudományegyetem biológia szakán tanult, ahol a Szegedi Biológiai Központ MTA ösztöndíjasként a kutatásaiban először használt módosított nukleozidot tartalmazó RNS-t. PhD-képzése lezárásaként 1983-ban avatták doktorrá. 1985-ben a családjával az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol további 3 éven át a módosított nukleozidokat tartalmazó RNS-sel, később Washingtonban pedig az interferonokkal dolgozott.

1989 és 2013 között a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen folytatta a munkáját, előbb a kardiológián, majd az idegsebészeten. Az intézmény 2005-ben szabadalmaztatta a Drew Weissmannal együtt kidolgozott, módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásokat, amelynek kidolgozásáért megkapták a Rosenstiel díjat. 2013-ban alelnök pozícióban megkezdte munkáját a németországi rákellenes gyógyszerfejlesztést forradalmasító BioNTech cégnél, ahol úttörő szerepet játszott az mRNS technológia fejlesztésében.

2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos Pfizer-BioNTech, majd a Moderna Covid-19 oltóanyag. Ennek következményeképpen a Szegedi Tudományegyetem Doctor Honoris Causa kitüntető címet adományozott a kutató biológusnak. A társadalmat és a gazdaságot megváltoztató felfedezéséért az osztrák ipartestülettől elnyerte a Wilhelm Exner Érmét, a magyar állam pedig Széchényi-díjjal ismerte el munkásságát.

A Volkswagen Kék Innovációs Különdíjról

2017-ben a Volkswagen Kék Innovációs Különdíjat Pesti Tímeának, a Leaseplan vezérigazgatójának ítélte a Jelölő Bizottság, 2018-ban Joerg Bauer, a Tungsram Csoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója vehette át a rangos elismerést, 2019-ben pedig ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója nyerte el. Karikó Katalin lett így a különdíj történetének második női nyertese, aki a számos tudományos elismerés mellett immáron egy üzleti életből származó díjjal is büszkélkedhet.

A Volkswagen kiemelten büszke arra, hogy a hazai márkák közül elsőként hozhatott létre különdíjat a Menedzserek Országos Szövetségével együttműködve. Papp Zoltán, a Volkswagen márkaigazgatója elmondta, a díj azért is fontos a márka történetében, mert megalapítása újabb bizonyíték arra, hogy a Volkswagen egyértelműen letette voksát a zöld jövő és a fenntartható fejlődés gondolata mellett. "Azzal, hogy évente kiemelhetünk egy vezetőt, és megmutathatjuk az országnak, hogy ő és vállalata az innováció éllovasa, mi is indikátorai lehetünk annak, hogy egy valóban fenntartható gazdaság felé mutassunk irányt a hazai vállalatvezetőknek. A környezettudatos vállalati modell elképzelése pedig egybevág a Volkswagen márka Way to Zero vállalásával: azzal, hogy megteremtse a klímasemleges mobilitás gyakorlatát" - mondta Papp Zoltán.

A Volkswagen Kék Innovációs Különdíjra pályázni nem lehet, a jelöltek személyére javaslatot tehetnek a felkért szakmai szervezetek. Díjazottak lehetnek azon magyar vállalatvezetők, akik első számú vezetőként kimagaslóan sokat tettek környezettudatos fejlesztések, innováció, és fenntartható gazdaság jegyében. A díjazottak vállalatának a versenyszférában kell működnie, legalább évi 1 milliárd Ft árbevétellel és minimum 10 alkalmazottal kell rendelkezniük. Nagyvállalatoknál díjazottak lehetnek az első számú vezetők, illetve olyan felsővezetők, akik közvetlenül az első számú vezetőnek jelentenek, kisvállalatok esetében kizárólag az első számú vezetők nyerhetnek. A díjazás feltétele továbbá a legalább ötéves, sikeres vezetői múlt.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.